Egyre népszerűbbek a napelemes rendszerek.

Szponzorált tartalom

solar inverter
solar inverter

Egyre több családi házon jelennek meg a napelemek, a mindennapjainkban is tapasztalhatjuk ezt, ha nyitott szemmel járunk. A napelemek a nap energiájából nyernek áramot, amit aztán az inverter alakít át a háztartások számára használható árammá. Röviden így működik a rendszer, azonban sok-sok kérdés van, amit meg kell válaszolni még a tervezés során.

Az egyik az, hogy milyen a háztartásunk energiaigénye. Erre hívja fel a figyelmet a napelempalyazatok.hu is, az ajánlatkéréskor már jó, ha rendelkezünk egy tervezett vagy valós energiaigénnyel. Ez befolyásolja ugyanis, hogy mekkora rendszert kell telepíteni otthonunkra. Ha a rendszer túlméretezett, akkor a kezdeti költségeink magasabbak lehetnek, és a beruházás később térül meg. Ha viszont alulméretezett, akkor bizony továbbra sem felejthetjük el a villanyszámlát. A napelempalyazatok.hu szakemberei abban segítenek, hogy minden háztartás számára a megfelelő méretű rendszer készüljön el. Az igények után aztán jönnek a lehetőségek. Ilyenkor a szakember megvizsgálja a ház, a tető állapotát, a dőlésszöget, hogy nincs-e valami, ami árnyékol, egy nagy fa vagy szomszédos épület. Milyen az épület tájolása és általában az állapota, elbírja-e a napelemeket. Van úgy, hogy a tető nem alkalmas, mert mondjuk rossz a tájolása, vagy a szomszédos épületek eltakarják. De ilyenkor sem szabad elkeseredni, mert szóba jöhet még a garázs vagy egy melléképület is. Végső esetben pedig, ha elég nagy terület áll rendelkezésre, akkor lábon álló napelemek is telepíthetők. A napelemek edzett üvegből készülnek, saválló kerettel, UV-álló csövekkel. Mozgó alkatrész nincs bennünk, a meghibásodás esélye csekély.

A rendszer azonban nemcsak a napelemekből áll, fontos része az inverter is. A solar inverter feladata, hogy a napelemek által nyert egyenáramot a háztartás számára használható váltóárammá alakítsa. A napelemes rendszerek egy bizonyos mértékig bővíthetők, tehát újabb és újabb napelemeket lehet szerelni a tetőre, azonban ennek van egy határa, ez a határ pedig maga az inverter teljesítménye.

Nézzük is meg, hogy mi az a solar inverter. Az inverter a benne található feszültség-átalakítónak köszönhetően átalakítja az egyenáramot váltóárammá, így válik lehetővé, hogy gépeket, eszközöket üzemeltethessünk vele. Az inverter teljesítményénél is fontos, hogy gondoljunk a jövőre. Hogy milyen terveink vannak például az elkövetkezendő 5-10 évben. Elektromos autót szeretnénk, amit otthon szándékozunk tölteni? Új klímaberendezéseket? Új elektromos eszközöket, gépeket? Ezeket mind kalkuláljuk bele már most, hiszen csak így tudjuk a megfelelő méretű rendszert telepíttetni. Már csak azért is fontos ez, mert az invertereket sem kell gyakran cserélni. Ha megbízható gyártótól vásárolunk, akkor hosszú éveken át nyugodtak maradhatunk. A garancia, a szervizháttér is sokkal jobb egy-egy ilyen gyártó esetében, ne sajnáljuk a pénzt, hisz ahogy a mondás tartja, olcsó húsnak híg a leve. Ha egy név nélküli, szervizháttér nélküli, olcsóbb, silány minőségű terméket választunk, azzal hosszú távon nemhogy spórolunk, hanem még többet is költünk.

A napelemes rendszerek telepítésének ára általában 8-10 év alatt térül meg. Többféle pályázati lehetőség is rendelkezésre áll, ezek lehetnek vissza nem térítendő támogatások vagy kamatmentes hitelek. Érdemes a napelempalyazatok.hu weboldalon tájékozódni és itt ajánlatot is kérhetünk. Ehhez a jelenlegi vagy tervezett áramfogyasztásunkat adjuk meg, valamint elérhetőségeinket és hogy melyik megyében szeretnénk telepíttetni a rendszert. A solar inverter fontos kérdés, ennek teljesítménye ugyanis meghatározza az egész rendszer működését. Gondoljunk át mindent, kérjünk segítséget, és ne sajnáljuk az időt a tervezésre. A telepítés ugyanis mindössze egy-két napig tart, utána pedig a hálózatra kötés után máris magunknak termelhetjük a szükséges villamos energiát.