A kft alapítása törzstőke nélkül nem igazán működik

Szponzorált tartalom

kft alapítása törzstőke
kft alapítása törzstőke

Vagy mégis? Teljesen jogosan merül fel az a kérdés, hogy a kft alapítása törzstőke nélkül lehetséges-e? Már nem abból a megfontolásból, hogy ne akarná valaki belerakni a szükséges pénzmennyiséget, hanem sokkal inkább abból, hogy a gyakorlatban ennek a bemutatása az egyáltalán nem ennyire tényszerű. Az a helyzet ugyanis, hogy igazából ennek nem kell fizikailag meglenni, nem kell odavinni az alapításra bemutatni. Főleg, hogy egyébként nem is feltétlenül készpénzben van meg az a jellemzően 3 milliós összeg, ami egy kft elindításához kell. Lehet ez bármilyen apport is, egy bútor, egy kocsi, egy ingatlan, vagy bármi, ami ennyit ér.

A kft alapítása törzstőke kérdéseiről azért vagyok ilyen jól olvasott, mert a topcegalapitas.eu-nál alapítottuk a kft-nket a férjemmel – ami idő közben a szekhelypartner.hu-ra költözött. Ennél a vállalkozásnál pedig minden információ elérhető a weboldalon, ami csak felmerülhet egy vállalkozás indítása kapcsán. Határidők, költségek, teendők és minden más a gyakori kérdések között van válasszal együtt.

A kft alapítása törzstőke nélkül tehát nem lehetséges, hiszen kell, hogy legyen ekkora induló egy cégben. De, aki kft formájában szeretne vállalkozni, annak ez valószínűleg nem jelent gondot, mert elég könnyen összejöhet ekkora értékű vagyontárgy, bútor, vagy akármi. Azonban azzal számolni kell, hogyha az indulásnál nem is kell rendelkezni ezzel az összeggel fillérre nézve és forint szerint, az garantált, hogy 2 éven belül be kell fizetni ezt a tőkét a vállalkozás bankszámlájára. Ezt hívják úgy, hogy törzstőkebefizetés. És ha az ember már vállalkozott, akkor tudhatja, hogy ez a gyakorlatban valóban meg is történik szépen lassan – vagy egy-egy nagy kiadás esetében akár azonnal is. Hiszen egyáltalán nem garantált, hogy rögtön akkora munkák jönnek majd be, amelyek fedeznek minden kiadást a cég életében. Ilyenkor történik az, hogy állunk a pénztárnál a férjemmel, mert áfás számlát kértünk valamiről és ott ugrik be, hogy ja, nincs is ennyi pénz a céges kártyán. Hát akkor pedig mi következik?! Törzstőke befizetés, egy gyors átutalás a tulajdonos, vagy valamelyik tag részéről törzstőkeként.

Így tehát a kft alapítása törzstőke nélkül nem lehetséges, de talán ti is érzitek ezután a kis okfejtés után, hogy nem eszik olyan forrón a kását. Tehát, ha csak apportként áll rendelkezésre az induláskor a 3 millió forint, akkor sem érdemes nagyon csüggednünk, tökéletesen elegendő lesz. Csak ne feledkezzünk meg arról, hogy záros időn belül befizetési kötelezettségünk van. De ha jól választunk könyvelőt – ahogyan a cégalapítás során is a megfelelő segítséget vettük igénybe -, akkor ő minden bizonnyal jelezni fogja, hogy ennek is eljött az ideje.